Cervela, cervelas, cervelat

Typ uzenky (klobásky), jíž se dříve česky říkalo „mozečková“, lidově „cerbulát“. Obsahuje většinou jemně mletou směs hovězího a vepřového masa, ochucenou česnekem a uzenou do růžova. Více vyuzené švýcarské verzi se říká Landjäger. V Německu existuje podobný typ pod názvem Göttinger. V některých zemích lze najít také název Servela. Cervelat může mít i vysloveně salámovou podobu, která se udí do zlatohněda a je řazena mezi tzv. trvanlivé salámy.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.