Ceviche

Tradiční peruánská specialita (také pod názvem Cebiche), marinované maso. Tato originální metoda je založena na jednoduchém principu: syrové maso ryb, lasturnatců nebo korýšů se přes noc naloží do citronové šťávy (v marinádě může být i česnek, cibule, paprika a oregano). Také v Argentině se dělá podobný pokrm (nejčastěji z masa mušlí „jakubek“), kdy v marinádě jsou kromě citronové šťávy ještě další ingredience (cibule, olivy, rajčata a oregano). Citronová šťáva maso během několika hodin ovlivní tak, že chutná jako vařené. Pokrm se nikdy už dál tepelně neupravuje. Tato metoda se stala módou na celém světě a nejlepší světoví kuchaři s ní často experimentují. Objevil se už například ceviche z husích jater nebo některých druhů zeleniny.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.