Chapati

Indická chlebová placka, pečená nasucho na rozpálené litinové pánvi, na plechu, na plotně nebo na stěně hliněné pece tandor (tandúr). Připravuje se z nekynutého těsta, tedy z čerstvě umleté mouky, špetky soli, případně špetky pepře, pár kapek oleje a vody. Těsto je nutné propracovat a nechat odležet, potom rozválet na placky o velikosti talíře. Když se placka začne „nafukovat“, je správně propečená. Indové ji lehce mažou máslem Ghí a uchovávají v teple. Nejčastěji se podává jako příloha ke kašovitým pokrmům, kdy slouží také jako lžíce. Drží se zásadně jen v pravé ruce třemi prsty. V některých částech Indie má tato placka název „rótí“, což je však také výraz pro jídlo obecně. Někteří Indové užívají také názvu „nan“, což je spíše název pro placku poněkud jinou: „nany“ jsou totiž sladké a kromě cukru obsahuje jejich těsto ještě i jogurt a mletý mák.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.