Charlotta, charlotte

Francouzský název oblíbeného moučníku: typická je forma, v níž se peče. Podobá se formě bábovkové, ale je hladká. Je to vlastně jehlan, jehož špička je useknutá. Zpravidla se v šarlotě peče směs ovoce (nejčastěji jablek), zavařeniny nebo kompotu, kandovaného ovoce, cukru, másla a rozmočené střídky bílého chleba. Přidává se k ní trochu třešňové pálenky. Tento název se však vžil pro označení jakýchkoliv směsí pečených v této typické formičce, zvláště pak těch s příměsí piškotu nebo bílého chleba. Mohou tedy existovat zeleninové šarloty, ba dokonce i šarloty s příměsí rybího masa. Nazváno podle manželky anglického krále Jiřího III.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.