Chateaubriand

Francouzský výraz pro plátky z hovězí svíčkové. Matematicky řečeno je to ta část svíčkové, která je třetí čtvrtinou směrem od krku, mezi Tournedos a Filet-steakem. V praxi na jídelních lístcích pak bývá jako Chateaubriand označen dvojitý steak z této části svíčkové (asi 6 cm silný), vážící zpravidla asi 400–500 g. Recept tohoto jména byl nazván podle spisovatele a státníka (1768–1848), jehož kuchař údajně poprvé uřízl tak silný steak a servíroval jej politý omáčkou, která se od té doby jmenuje stejně. Omáčka Chateaubrinad se připravuje z šalotky, bílého vína, citronové šťávy, másla a kajenského pepře. U nás se z tohoto masa obvykle připravují tzv. bifteky (z plátků polovičních).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.