Cheesecake

Americká klasická specialita, sýrový moučník. Tato sladkost pochází přímo z New Yorku, kde ji vymyslel na konci padesátých let Leo Lindemann, majitel restaurace Lindy’s. Když Lindemann v roce 1969 zemřel, vzal si s sebou do hrobu i své tajemství. Od té doby se objevuje tisíc různých receptů, které se snaží napodobit Lindemannovu lahůdku. Ze všech variant si časem největší oblibu získala ta, která jako základ používá dánské máslové keksy. Tato příprava se prý nejvíce blíží Lindemannovu originálu. Keksy rozmačkané na drť se smíchají s rozpuštěným máslem a vanilkovým cukrem. Touto směsí se vyloží dno dortové formy a nechá se zapéct. Potom se smíchá čerstvý smetanový sýr s cukrem, moukou, vejci, vanilkou, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou a šlehačkou. Touto hmotou se zaplní zbytek formy. Dort se upeče v troubě zakrytý pečicím papírem. Potom se nechá vystydnout a potře se směsí zakysané smetany (cr?me fraîche), cukru a vanilkového cukru.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.