Chilli con carne

Oblíbené mexické a španělské jídlo, které zdomácnělo i v USA. V překladu jde o „maso na paprice“, ale hlavní složkou tohoto slaného pokrmu jsou fazole. Tento „pálivý fazolový kotlík“ se stal každodenní stravou chudých zemědělských dělníků v jižních státech USA. Vaří se v jednom hrnci. Nejprve se na oleji osmahne na cibulce a česneku hovězí maso (z plece) nakrájené na kostičky a posype se sladkou paprikou. Přidá se rajčatový protlak, rozkrájená rajčata, papriky zbavené jader a feferonky (papričky chilli). Vše se osolí, ochutí hnědým cukrem, bazalkou, pepřem a bobkovým listem a přidají se fazole, kukuřice a hovězí vývar. Pokrm se vaří asi hodinu bez pokličky, až zhoustne. Může se také zapékat v troubě při 200 stupních Celsia. Někteří fajnšmekři přidávají ještě rozmixované červené kapie.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.