Chitarra

Tradiční přístroj používaný v Itálii (především v oblasti Abruzzy) k výrobě domácích špaget a nudlí. Přístroj se podobá kytaře, spíše však citeře: na dřevěnou desku lze přiklopit rám s pevně nataženými drátěnými strunami. Rámy lze vyměňovat podle potřeby, existuje několik druhů s různým rozpětím mezi strunami. Potom se na struny, ležící na desce, položí plát do tenka vyváleného nudlového těsta. Válečkem se pak přejíždí po těstu tak dlouho, dokud se těsto nerozdělí na tenké nudle či špagety. Nakonec se rám odstraní a těstoviny se smetou na desku, na níž se budou sušit asi 50-60 hodin. V Abruzzách a Molise pak můžete v restauracích najít na jídelním lístku například Maccheroni alla chitarra. Podobné přístroje se jmenují Rintrocilo nebo Ceppa.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.