Choucroute

Oblíbený tradiční francouzský (alsaský) pokrm, jehož české obdobě se říkalo „táborská bašta“. V kameninové nádobě se na sádle osmahne cibulka, přidá se kyselé (nepropláchnuté) zelí, trochu bílého vína, oloupané a nakrájené jablko a bobulky jalovce. Dusí se pod pokličkou, pak zalije hovězím vývarem a vaří se asi tři hodiny. Nakonec se přidají plátky uzeného bůčku, případně ještě kus libového masa z vepřového kolena. Po půlhodině dušení se přidá ještě klobása a trochu třešňovice. Za dalších třicet minut je pokrm hotov. Podává se s jemnými lahůdkovými párky (které se však vaří zvlášť) a s vařeným bramborem. Název kombinuje německý a francouzský název pro zelí: „chou“ a „kraut“.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.