Christstollen

Německý klasický moučník původem z Drážďan (Dresdner Christollen – drážďanská vánočka, štola). Tento pokrm má historii sahající do středověku. Už tehdy se v Drážďanech dělaly o Vánocích moučníky ve formě připomínající děťátko zabalené v povijanu (štole). Těsto se však smělo dělat pouze z mouky, kvasnic a vody, neboť advent byl obdobím půstu. Teprve v roce 1450 napsal kurfiřt Ernst Saský papeži tzv. „máslový“ dopis, v němž požádal, aby se do vánočky mohlo dávat máslo a mléko. Po papežově souhlasu je složení receptu na drážďanskou vánočku jasně dané a peče se podle něho dodnes. Důležitým znakem tohoto moučníku je jeho silný tuhý bílý obal. Vznikne tak, že upečená vánočka se polije rozpuštěným máslem a posype práškovým cukrem. Máslo ztuhne a ve směsi s práškovým cukrem vytvoří krustu. Do těsta se dávají rovněž rozinky, citronový extrakt, mleté mandle, marcipán, vanilka, citronová kůra a také rum. Jestli je rum povolen papežem, není známo.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.