Cicer arientinum
Latinský název pro cizrnu. Tato luštěnina podobná hrachu pochází ze západní Asie a má několik odrůd. Mele se na nažloutlou mouku nebo se jí vařená. Na Středním východě patří mezi základní potraviny, je součástí mnoha orientálních pokrmů, především je hlavní přísadou hummusu, kořeněných omáček nebo falafelu, z něhož se dělají smažené krokety. Konzumuje se také naklíčená. Oblíbená je též v Itálii a na Balkáně. Anglicky Chick peas, francouzsky Pois (Chiche), německy Kichererbse, italsky Ceci (Garbanzo), španělsky Garbanzo, hindsky Chana dal, v některých jazycích také Grao nebo Ziser.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.