Cichlidae
Latinský název pro skupinu ryb, jimž se česky říká vrubozubcovité nebo lidově cichlidy. Jsou spřízněné s mořskými okouny, mořčáky a kanici (viz Serranus scriba). Do této skupiny patří například tlamovci, kteří odchovávají své potomky v tlamce. Vrubozubcovití se liší od ostatních ryb tím, že mají po každé straně hlavy před okem pouze jeden čichový otvor, protože čichová jamka není přepažena kožní řasou. Jsou to velmi inteligentní ryby, jež se dají chovat v sádkách, bohužel většina z nich má vysoké nároky na prostor a živou nebo rostlinnou potravu. Jde většinou o akvarijní rybky (např. kančíci a akary), ale některé druhy mají chutné maso a dají se používat i v kuchyni, například tilapie (viz Tilapia).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.