Cichorium intybus

Latinský název pro čekanku salátovou. Tato zelenina patří mezi hvězdnicovité jako například hlávkový salát, artyčok apod. Anglicky Chicory (Endive), francouzsky Chicorée (Endive), německy Zichorie, italsky Cicoria (Cicorino), španělsky Catalogna. Pěstuje se v několika druzích a varietách. Do této skupiny patří také Radicchio vyšlechtěné v Itálii, oblíbená červenolistá hlávková čekanka s pevnými listy nahořklé, jemně štiplavé chuti. Pochází z oblasti Treviso v severní Itálii. Používá se nejčastěji do salátů. Anglicky Radicchio (Rampion), francouzsky Trévise, německy Radicchio, italsky Radicchio, chorvatsky Radič. Listy všech druhů čekanky se používají do salátů. Velmi oblíbené jsou také bílé zimní puky (zvláště u odrůd Witloof, Edelloof a Secosa), přidávané do salátů i do dušených jídel. Kdysi se z těchto puků pražila náhražková káva. Varieta foliosum je čekanka hlávková, která má buď zelené, nebo vínově červené listy (populární jsou odrůdy Paala Rosa, Roter von Verona, Marina). Používá se rovněž většinou do salátů. Použít se dá i část kořene.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.