Citrus paradisi

Latinský název druhu citrusovníku (viz Citrus), pro jehož plody se vžil anglický název grapefruit, lidově grep. Poprvé se toto ovoce objevilo na trhu v roce 1750 v Portoriku, v 19. století začal být grapefruitový strom masově vysazován na Floridě. Dnes se pěstuje nejvíce v karibské oblasti a v Izraeli. Plody jsou větší než pomeranč, mají žlutou barvu kůry i dužniny a mírně nahořklou chuť. Používají se do koktejlů, salátů i některých dalších pokrmů. Dělá se z nich džus. Obsahují enzymy, které podporují látkovou výměnu, proto se šťáva z grapefruitu často zařazuje do redukčních diet. Kříženec mezi grapefruitem a mandarinkou se jmenuje Ugli.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.