Citrus sinensis

Latinský název pro citrusovník (viz Citrus), jehož plodům se česky říká pomeranče. Tento strom pochází z Číny a jihovýchodní Asie. Plody se dělí na hořké a sladké. Z jejich šťávy se dělá džus, používá se do míchaných nápojů. Pomeranče mají hojné využití i jako součást pokrmů. Pěstují se hlavně ve Španělsku, Izraeli, Jižní Africe a jižní části amerického kontinentu. Anglicky Orange, francouzsky Orange (Sanguine), německy Apfelsine (Orange, Pomeranz), italsky Arancia, španělsky Naranja, tunisky Arinj. Oblíbenou pochoutkou jsou kandované pomeranče s čokoládovou polevou: italsky Arancini (Aranzini).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.