Clupea sprattus

Latinský název pro malou mořskou rybku, které se česky říká šprot. Jiný latinský název je Sprattus sprattus. Anglicky Sprat, francouzsky Sprat (Harenguet), německy Sprotte, italsky Spratto (Zero, Papalina), španělsky Sardinilla (Espadin), portugalsky Espadilha (Levadilha), holandsky Sprot, dánsky a norsky Brisling, finsky Kilohaili, švédsky Skarpsill (Vassbuk). Tyto rybičky se nemusejí kuchat a smaží se celé – české obdobě se kdysi říkalo grundle. Šproty se však především konzervují v oleji. Podobné druhy viz Engraulis encrassicolus, Sardina plichardus, Mallotus villosus, Maena smaris.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.