Cocos nucifera

Latinský název pro kokos. Anglicky Coconut, francouzsky Coco (Noix de coco), německy Kokos, italsky Cocco, španělsky Coco. Plod kokosové palmy je dutý ořech. Pod skořápkou ořechu je dužnina nazývaná „kopra“. Čerstvý (nedozrálý) ořech má v dutině chutnou šťávu. V zemích, kde kokosové palmy rostou nejhojněji (např. Karibik, jižní Asie) lze osvěžující šťávu pít přímo na ulici u stánků, kde prodavač odsekne mačetou špičku ořechu. Kopra se pojídá čerstvá, strouhaná, sušená nebo mletá, přidává se do pečiva a cukroví. Z čerstvé kopry se lisuje kokosový olej. Přelije-li se strouhaná kopra vroucí vodou, po extrahování a prolisování vzniká kokosové mléko, které se používá do pokrmů hlavně v jihoasijské kuchyni (viz Laksa). Z mízy palmových kmenů se vyrábí palmové víno a z něho se pálí alkoholický nápoj „arak“. Portugalští a holandští kolonizátoři začali kokosové ořechy přivážet z jižní Asie do Evropy už někdy v roce 1740. Nejlepší odrůdy prý rostou na Srí Lance.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.