Colocasia esculenta

Latinský název pro listovou zeleninu, která se česky jmenuje kolokázie. Lidově také taro nebo karibský špenát. Anglicky Callalloo greens (Dashenn, Dasheen, Coco yam), francouzsky Taro, německy Taro (Kolokasia), italsky Taro malanga, španělsky Callaloo (Malanga, Yantia, Mangarito), portugalsky Inhaminho (Sorge). Hlízy bramborového tvaru se vaří, pečou nebo dusí s ostatní zeleninou a masem. Naťové listy se připravují podobně jako zelí. Kolokázie je oblíbená především na Trinidadu, kde se vaří s kousky vepřového masa, nakrájenou okrou, tymiánem, česnekem, cibulí, černým pepřem, zeleným pepřem, máslem, rajčatovým protlakem a šťávou Tabasco. Pěstuje se také na Tahiti. Listy se používají také do salátů nebo upravují podobně jako špenát. Někdy se jim říká Amarant. Kolokázie se pěstuje nejvíce v Karibiku a jižních státech USA.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.