Confit

Francouzský výraz pro speciální úpravu masa a ovoce, v podstatě jde o zavařování, většinou v utěsněné skleněné nádobě. Je to tradiční způsob konzervování. Nádoba s masem nebo ovocem se ponoří do vařící vody. Například konfitované kachní stehýnko (nejčastější případ) je zalito sádlem a po zavaření má originální chuť. V jednom tuku může být upravováno několik druhů masa. Ovocné zavařeniny jsou připravovány ve formě marmelád, džemů nebo kompotů, může jít také o kandování (dále viz Konfitüre, Jam a Marmalade).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.