Cordon bleu

Francouzský název pro tradiční specialitu, telecí řízek plněný sýrem a šunkou, obalený v trojobalu ze strouhanky, vajec a mouky. Plněný řízek (říká se mu také „švýcarský“) se smaží na oleji. Jestliže se jedná o jiné maso než telecí, musí to být na jídelním lístku uvedeno. Metod plnění je několik: nejčastěji jde o „kapsu“ nebo „sendvič“. Kapsa je otvor vyříznutý v mase, kdežto sendvič je plátek přeložený v půli. Název vznikl podle stejnojmenného řádu (stužky), zřejmě kvůli podobné struktuře: jsou to tři vrstvy lepenky obalené tkaninou. V českých restauracích se velmi často používají chybné názvy: buď Gordon Bleu, nebo dokonce Gordon Blue.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.