Court-bouillon

Francouzský výraz pro extrakt, který se používá při vaření či dušení některých surovin, hlavně mas. Měl by podpořit chuť pokrmu, její bohatost. Jde v podstatě o silný vývar, připravený z bílého vína, octa, soli, zeleniny a koření. Někdy se přidává také mléko. Court-bouillon však může být připraven i z ryb. Tento vývar se v posledních letech prodává hotový, v redukované a silně zhuštěné formě. Objevuje se na trhu dokonce už i v sušené podobě jako prášek. U nás býval v minulosti často nahrazován Vegetou. Zjednodušeně se tímto názvem někdy označují také marinády nebo marinádové přípravky. Dále viz Consommé.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.