Cr?pes suzette

Francouzská klasická specialita: palačinky s pomeranči. Legenda kolem vzniku tohoto receptu je následující: na konci 19. století byl anglický korunní princ Edward známý jako playboy a labužník. Při jedné návštěvě Paříže zašel do známé restaurace „Maxim’s“ s jakousi místní kráskou jménem Suzette. Kuchař se rozhodl poctít návštěvu novým moučníkem, který právě vymyslel. Klasickou francouzskou palačinku (dvakrát přeloženou) ponořil na pánvi do směsi másla, cukru a pomerančové šťávy, chvíli ji opékal, potom polil rumem a pomerančovým likérem, zapálil a flamboval. Servíroval ji obloženou pomerančovými filátky, nitkami pomerančové kůry a lístky čerstvé máty. Edwardovi moučník velice chutnal, a tak jej kuchař požádal, aby pro novinku vymyslel jméno. Edward byl kavalír: nazval lahůdku jménem své společnice. A tak Suzette díky jednomu večeru strávenému s princem vešla do gastronomických dějin. Jméno kuchaře už bohužel nikdo nezná.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.