Crab

Anglický výraz pro kraba obecně. Existuje mnoho druhů těchto mořských živočichů, na trzích nebo v restauracích se nejčastěji objevuje krab tobolář (viz Portunus holsatus), krab německý (viz Cancer pagurus), krab pavoučí (viz Maja squinado), krab modrý (Eriphia Spinifrons nebo Portunus pelagicus) a krab zelený (neboli atlantský – viz Scylla serrata). Raritou jsou krabi medvědí (viz Ihacus peronii, Scyllarides latus, Scyllarides aequinoctalialis nebo Scyllarus arctus). Jinou raritou je krab australský (viz Ranina ranina) nebo krab královský (viz Lithodes santolla). Nejchutnější jsou krabi tehdy, když opustí starý krunýř a jejich pokožka ještě neztvrdla. To bývá od poloviny jara do začátku podzimu. Jsou upravováni nejčastěji dušením na česneku a petrželové nati, s trochou bílého vína. K anglickému obecnému názvu Crab (Crob) se přidávají přídomky (např. King crab). Německy Krebs (Taschenkrebs), francouzsky Crabe tourteau, italsky Granciporro (Carcino), španělsky Buey de mar (Congrejo de mar, Nécora, Cambaro masero), portugalsky Cabras cegas, turecky Yengec, chorvatsky Rakovica.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.