Creta

Italský výraz pro hrnčířskou hlínu. Objevuje se v názvech jídel připravovaných zvláštní metodou „v hliněném kabátku“ – hlavně v Toskánsku se takto dělá drůbež, například perličky (Faraona alla creta). Drůbež se okoření (důležité jsou čerstvé bylinky) a zabalí do pergamenového papíru. Z hrnčířské hlíny (stačí obyčejný jíl) se udělají dva pláty: na jeden se pergamenový balíček položí, tím druhým se zakryje. Okraje plátů je třeba pevně stisknout a spojit. Potom se vše položí na pekáč a nechá v troubě péct asi dvě hodiny. Před hosty lze hliněnou krustu efektně rozbít až při servírování na stole.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.