Crocus sativus

Latinský název pro koření, jež se česky jmenuje šafrán. Sušené blizny květů šafránu pocházejícího z Řecka jsou aromatické, palčivé a nahořklé. Šafrán patří k nejdražším kořením na světě. Ochucují se jím polévky (především rybí) a rýžové pokrmy (například paella), také koláče a pečivo. Šafrán je typický tím, že barví jídlo do žluta. Anglicky Saffron, francouzsky Crocus (Safran), německy Safran (Zaffran), italsky Zafferano, španělsky Azafrán.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.