Cucumis melo
Latinský název pro cukrový meloun (žlutý). Tato rostlina patří mezi tykvovité, podobně jako okurka, dýně, cuketa apod. Nejblíže má k okurce. Plody žlutého melounu jsou však vždy nasládlé. Dužnina má obvykle žlutou barvu. Anglicky Yellow melon (Cantaloupe, Cavaillon), francouzsky Melon brodé (Melon jaune, Melon de Cavaillon), německy Kantalup, italsky Melone, španělsky Melón. Někdy se tomuto melounu říká také „ananasový“ nebo „medový“ (anglicky Honeydew, německy Honigmelone). Objevuje se rovněž název Galea (Galia). Podobné variety mají název Charentais nebo Ogen, případně Sapo. Raritou je příbuzný meloun Kiwano (viz Cucumis metuliferus). Naopak dosti odlišný je meloun červený, vodní (viz Citrullus lanatus).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.