Cucumis sativus

Latinský název pro okurku. Alternativní název je Cucumis anguria. Tato zelenina patří mezi tykvovité, podobně jako cuketa, meloun, dýně apod. Anglicky Cucumber (Guerkin), francouzsky Concombre (Cornichon), německy Gurke, italsky Certiolo, španělsky Pepino. Salátová okurka (sativus) je hladká, kdežto anguria má mírně bradavičnaté plody. Používá se především do salátů – čím dříve jsou okurky sklizeny, tím menší je riziko, že budou nahořklé.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.