Cucurbita pepo

Latinský název pro tykve obecně. Kulinářský zájem se však většinou týká cukety: anglicky Zucchini (Squash), francouzsky Courgettes (Courge), německy Zucchini, italsky Zucchini (Zucchetti), španělsky Calabacín. Pro naše podnebí jsou nejvhodnější odrůdy Diamant a Ambassador. Cukety je nutné sklízet dřív, než dorostou. Nejchutnější jsou malé, o délce 10–20 cm. Oblíbená je tato zelenina především v Itálii, odkud má také název, který se vžil po celém světě. Není třeba ji loupat, nelze si bez ní představit například francouzský klasický a velmi oblíbený pokrm zvaný „ratattouille“. Kromě cuket patří mezi tykvovité ještě například melouny nebo několik druhů dýní (anglicky Muskmarrow, francouzsky Courge musquée) a tykví (anglicky Colocynth, francouzsky Coloquinte). Stejný název má varieta patizon (známá hlavně jako odrůda White Bush, jejíž plody mají tvar létajícího talíře) – anglicky Pattipan, francouzsky Patisson, německy Patison, italsky Patizon. Tato tykvovitá zelenina má diskovité plody s moučnatou dužninou. Nejlépe chutná smažená, nakládaná, dušená nebo pečená.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.