Cuminum cyminum

Latinský název pro koření, jež se česky jmenuje kmín římský (lidově také křížový, zahradní). Je poněkud jiný než v Evropě oblíbený kmín kořenný (viz Carum carvi). Římský kmín jsou sušené plody jednoleté rostliny podobné petrželi. Pochází z Egypta. Tento kmín má palčivou, ostře kořennou a nahořklou chuť. Kmín římský je oblíbeným kořením arabských a asijských zemí. Používá se celý nebo mletý. Anglicky Caraway, francouzsky Cumin, německy Kreiskümmel (Kumin), italsky Comino, španělsky Comino. V Tunisu se mu říká Kamoun, v Maroku Kamun. Názvy v různých jazycích jsou často shodné s kmínem kořenným a je třeba se ptát, o jaký kmín vlastně jde.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.