Dal

Indický výraz pro čočku. Nejznámější je žlutá, které se říká prostě jen Dal, nebo červenohnědá Masoor dal. Stejný výraz se však používá i pro luštěninu obecně, zvláště pak pro luštěninu sušenou. Stejně se nazývají i pokrmy z čočky, například čočka dušená s osmaženou cibulkou, hořčičným semínkem, kapiemi a rajčaty. Tyto pokrmy si nelze představit bez směsi kari. Specialitou je „dal dhokli“, dušená čočka se zázvorem. Podobný výraz mají Indové i pro skořici – „dalchini“.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.