Derby

Anglický výraz pro lehkou rajčatovou polévku s rýží, do níž se vkládá maso z volské oháňky a opražená husí játra. Nazváno podle anglického hraběte, na jehož počest vymyslel tuto polévku šéfkuchař Giroix v roce 1900 v Monte Carlu. Pod stejným názvem se objevuje na jídelních lístcích také několik dalších jídel, většina z nich má něco společného s husími játry a rýží. Název Derby patří také anglickému měkkému sýru z kravského mléka, vyrobenému ve stejnojmenném hrabství.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.