Diplodus vulgaris, diplodus annularis, diplodus sargus

Latinské názvy pro mořskou rybu, které se česky říká mořan (obecný, prstencovitý, pruhovaný), lidově šargo. Jiný latinský název je Charax puntazzo (mořan špičatoústý). Mořan je příbuzný s pražmou (viz Brama brama) a pražmanem (viz Sparus aurata). Je to kulinářsky velmi ceněná ryba, na trhu dosahuje vysokých cen. Anglicky se jmenuje Base (Sparus, Annular git head), francouzsky Sar (Charax, Sparaillon), německy Geisbrasse (Ringelbrasse), italsky Sarago (Sargo, Spizzo, Sparo), španělsky Sargo, chorvatsky Šarag (Šargo, Šar, Sarčič, Pic, Špic, Špar). Tuto rybu je možné upravovat všemi možnými způsoby, její maso je jemné chuti a nevyžaduje téměř žádné dochucování.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.