Echinoideus

Latinský název pro mořského živočicha, který se česky jmenuje ježovka (lidově mořský ježek). Anglicky Sea hedgehog, francouzsky Oursin, německy Seeigel, italsky Riccio, španělsky Erizo de mar. Tělo tohoto ostnokožce je ukryto v kulaté vápenité skořápce, z níž vyrůstají ostny. Ježovky se většinou pohybují po písčitém dnu pomocí ostnů, nebo se zahrabávají do písku či ukrývají ve škvírách skal či korálových útesů. Ústní otvor je opatřen zoubky. Ulovenou ježovku je nutné opatrně rozbít nebo rozlomit nožem. Maso je řídké jako syrové vejce a chutná slaně. Dá se jíst i syrové, většinou se však zpracovává jednoduše uvařením (stačí 5 minut) a přidáním do omelet nebo salátů. Nejchutnější maso mají ježovky v zimě a na jaře.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.