Empanada

Španělská specialita z Galicie, placka plněná paštikou. Velkou popularitu má tento pokrm také v Mexiku a na Kubě. Kubánští emigranti zpopularizovali empanady i v USA. Těsto se dělá nejčastěji z mouky, cukru, soli, oleje, vajec a suchého bílého vína. Placka se smaží na oleji nebo peče v troubě. Náplň je dušená směs oleje, cibule, paprikových lusků, česneku, mletého vepřového a hovězího masa, šunky, oliv, kaparů, rajčatové šťávy a suchého bílého vína. Může ale obsahovat i mlže, plže nebo ryby. Jako empanada však může být na jídelním lístku označen i pokrm dosti odlišný, například pečené kotlety nebo placky z mletého masa, ba dokonce i samotná paštika.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.