Engraulis encrassicolus
Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje sardel obecná, lidově sardelka (ančovička, anšovka). Německy Sardelle (Anschovis, Anchovis), italsky Acciuga (Alice), francouzsky Anchois, anglicky Anchovy, španělsky Anxoa (Anchoa, Boquerón), portugalsky Enchova (Bigueiräo), švédsky Anjovis, dánsky Ansjos, norsky Anjos, finsky Anjovis (Sardelli), holandsky Ansjovis, turecky Hamsi, chorvatsky Srdela (Sardela), rusky Ančous. Tato malinká rybka, obvykle nabízená v konzervách v pikantní úpravě, je také (marinovaná v oleji a soli) důležitým chuťovým akcentem mnoha pokrmů, zvláště v italské a francouzské kuchyni. Podobnými druhy jsou sardinky, šproti, huňáčci a pikarelky (viz Sardina pilchardus, Sprattus sprattus, Maena smaris a Mallotus villosus).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.