Esox lucius

Latinský název pro sladkovodní rybu, která se česky jmenuje štika obecná (říční). Anglicky Pike, francouzsky Brochet (Luceau), německy Hecht, italsky Luccio, španělsky Lucio, portugalsky Lucio, švédsky Gädda, dánsky Gedde, norsky Gjedde, finsky Hauki, holandsky Snoek (Lucio), rusky Ščuka. Velmi chutné maso této ryby je na trhu vysoce ceněno. Upravuje se vesměs jen v páře, bez velkého dochucování. Některé světové jazyky používají stejné názvy i pro štiku mořskou (viz Centropomus undecimalis) nebo štikozubce (viz Merluccius merluccius).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.