EsterhÁzy rostÉlyos

Tradiční rakousko-uherská specialita, nazvaná podle svého autora, maďarského hraběte Nikolause Esterházyho, pocházejícího z Galanty. Tento diplomat, politik a generál v roce 1809 připravil svým hostům rumpsteaky pečené na přepuštěném másle, kořeněné sladkou paprikou. Potom zalil maso vývarem a zakysanou smetanou, zasypal na nudličky nakrájenou a na oleji orestovanou zeleninou (celer, kořenová petržel, mrkev, cibule, pórek) a pekl téměř hodinu. Nakonec maso vyňal a servíroval polité propasírovanou šťávou (omáčkou), do níž přidal citronovou šťávu a kapary. Dnes se tímto způsobem připravují roštěnky z hovězího masa, česky se jim říká „roštěnky Esterházy“. Tento pokrm je považován za ryze maďarský, avšak zrodil se ve Vídni.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.