Etivaz

Švýcarský sýr typu Tilsiter, vyhlášená rarita. L’Etivaz je prvním švýcarským sýrem, který nese označení Appelation controllé, to znamená, že od samého začátku je průběh jeho výroby kontrolován. Krávy, z jejichž mléka je vyráběn, se smějí pást jen na určených loukách ve výšce nad 1100 metrů nad mořem. Sýr se smí vyrábět pouze z mléka, které bylo nadojeno mezi 10. květnem a 10. říjnem. Mléko se zahřívá pouze v měděných kotlích a hotové sýry pak zrají na borovicových prknech (po dobu osmi měsíců) ve vybraných sklepích. Každý den jsou obraceny. Sýr se prodává jen v několika prodejnách, v omezeném množství. Jeho cena je pochopitelně vysoká.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.