Eugenia caryophyllata

Latinský název pro koření, které se česky jmenuje hřebíček. Pochází z Moluckých ostrovů v Tichomoří. Jsou to vlastně nerozvinutá poupata nízkého stromu zvaného hřebíčkovec. Anglicky Clove, francouzsky Clou de girofle, německy Nelken, italsky Chiodo di garofano, španělsky Clavo de especia. Používá se při konzervaci zeleniny, mnoho kuchařů si bez něj nedovede představit dušenou rýži, výrazně se projevuje v kompotech (například dýňovém), prosazuje se i v omáčkách a pečivu. Větší hovězí pečeně také snese pár kousků. A kdo si chce svařit červené víno, bez hřebíčku se neobejde.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.