Falafel, falafil
V arabském světě oblíbený pokrm z mleté cizrny nebo dalších mouček (fazolové, hrachové apod.). Z mouky se připravuje těsto, které je základem pro smažené krokety nebo placky. Často jsou kořeněny řeckým (zahradním, křížovým) kmínem, jenž je poněkud jiný než ten, který se používá u nás. Pod stejným názvem existuje také arabsko-židovské jídlo, osmažené kuličky z hrachové moučky, česneku, cibule, petrželky, koriandru a křížového kmínu. Toto dítě-míšenec vzniklo v Izraeli a přejala je také židovská komunita v Americe. Na jídelních lístcích se objevuje také pod názvem Felafel.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.