Fettucini

Oblíbené italské těstoviny, typická specialita, oblíbená po celé Itálii. Jsou to ploché (široké) nudle vyráběné z tvrdé pšenice. Hotové se zamotávají do chomáčů, které se podobají hnízdům. Většina lidí si je plete s podobnými nudlemi zvanými Tagliatelli. Rozdíl mezi fettuccini a tagliatelli není téměř žádný, jde v podstatě o totéž. Fettuccini jsou nudle poněkud širší (8–10 mm), název je odvozen od slova fetuccia, což znamená „pentle“, zatímco tagliatelli mají na šířku v průměru jen 4,3–5,8 mm a jsou o něco kratší. Tagliato znamená italsky „řezaný“. Ještě užší jsou taglierini (široké asi 3 mm). Avšak i fettuccini jsou řezané a tagliatelli vypadají také jako pentle. V podstatě platí, že každý Ital svým nudlím říká tak, jak je zvyklý z domova. Existují samozřejmě i speciální regionální názvy, ale není pravdou to, co se občas objevuje i v českém tisku, že rozdíl mezi tagliatelli a fettuccini je v místě vzniku. Oba názvy se prakticky používají po celé Itálii. Běžně se říká fettucine i tagliatelle, v tomto případě se mezi plurálem a singulárem nedělá prakticky žádný rozdíl.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.