Filet

Francouzský výraz označující maso bez kosti, většinou ve formě plátku. Nemusí však jít nutně o plátek, jako filátka mohou být označeny například dílky pomeranče zbavené slupky a jader nebo půlky sardelek zbavené páteře. České hospodyňky spojují s tímto výrazem většinou rybí filé: kupují je zmražené a smaží (bez rozmrazování) na rozpáleném oleji. Filé ve všech podobách (rybí, telecí, vepřové, drůbeží) je možné před smažením obalovat také v těstíčku. Jeden slavný recept tohoto druhu se jmenuje Orly. Obecně je však ve světové gastronomii pod pojmem Filet míněna ta část hovězího masa, které se česky říká svíčková.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.