Fines herbes

Francouzský výraz pro tradiční domácí směs koření, v překladu „jemné bylinky“. Profesionální kuchaři je obvykle používají čerstvé, na trhu se však objevují především sušené. Jde většinou o směs, v níž se objevují některé z těchto základních druhů koření: andělika, anýz, bazalka, bedrník, bobkový list, estragon, fenykl, kerblík, kmín, majoránka, máta, petržel, rozmarýn, saturejka, šalvěj, mateřídouška a tymián. Do této skupiny nepatří „exotická“ koření, jako je skořice, kurkuma, kari, zázvor, hřebíček, muškátový oříšek, muškátový květ, sušené feferonky, chilli, pepř černý a bílý, nové koření. Na trhu se tyto sušené směsi objevují také pod názvem Aux fines herbes nebo jako „provensálské koření“.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.