Finlande

Francouzský výraz pro označení způsobu přípravy jídel „po finsku“. Jde vesměs o jídla z lososa nebo s lososem, nebo alespoň s rybími jikrami, což je typická finská kulinářská specialita. Na trhu bývá běžně asi 12 druhů jiker (mlíčí). Jsou to jikry okouna (Ahven), štiky (Hauki), lososového pstruha (Kirjolohi), candáta (Kuha), pražmy (Lahna), lososa (Lohi), mníka (Made), marény (Mukku), síha severního (Siika), sleďe (Silakka) a pstruha (Taimen).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.