Foeniculum vulgare

Latinský název pro fenykl (sladký). Tato rostlina se vyskytuje nejčastěji ve varietě azoricum. V Itálii je populární odrůda Zefa Fino. Fenykl patří mezi miříkovité, podobně jako celer, petržel apod. Anglicky Fennel, francouzsky Fenouil, německy Fenchel, italsky Finocchi (Finocchio), španělsky Hinojo. Rostlina pochází ze Středozemí. Nadzemní hlíza (cibule) tvořená dužnatými pochvami listů má chuť anýzu. Pojídá se syrová, vařená, dušená nebo grilovaná, přidává se do masových nádivek. Plody fenyklu (podlouhlé dvounažky obsahující éterický olej) vypadají jako semena, suší se a používají jako koření. Mají také anýzovou chuť. Fenykl jako koření se uplatňuje při přípravě jablečného koláče, pokrmů kari a rybích jídel. Dobrý je také do dýňového kompotu.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.