Foie

Francouzský výraz pro játra. Zvláště oblíbená jsou játra drůbeží (Foie de volaille, Foie blond) a především vyhlášená lahůdka Foie gras neboli „tučná játra“. Měla by to být tradičně játra husí, v poslední době se však pod tímto názvem objevují běžně i játra kachní. Kachní játra by vlastně měla být označena jako Foie de canard. Jestliže chce mít host ve francouzské restauraci jistotu, že dostane husí játra, musí žádat Foie d’oie. Francouzská husí játra jsou věhlasnou lahůdkou. Dříve chovatelé věznili husy v malém prostoru nebo jim dokonce přivazovali nohy, aby se nemohly hýbat. Tak dosáhli kýženého výsledku: husí játra byla zbytnělá, velká a tučná. Potom však ochránci zvířat začali proti této metodě protestovat, a tak francouzská husí játra už nejsou, co bývala. Na českém trhu se často objevují Foie gras pocházející z Maďarska, jejichž kvalita není vždy stoprocentní, jsou však levnější. Husí a kachní játra se ve Francii i v Maďarsku prodávají v konzervách jako paštika nebo jako čistý polotovar. V dobrých restauracích je dostanete buď jako studený předkrm (bývá to bohužel často pouze plátek ze zmíněné konzervy), nebo, v lepších případech, jako paštiku či jemně orestované plátky jako teplý předkrm, což je skutečná pochoutka. Dále viz Liver, Poultry a Oie.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.