Fondue

Typický švýcarský pokrm – existuje ve dvou podobách: „fondue sýrové“ a „fondue masové“. Sýrové se připravují takto: česnekem se vytře nádoba s dlouhým držadlem a dá se do ní vařit víno. Přidá se jemně strouhaný sýr (nejvhodnější je kombinace beaufortu, gruy?re a cantalu – nebo sýrů podobného typu) a lžička rozředěné škrobové moučky. Za stálého míchání se nechá sýr ve vařícím víně rozpustit, až vznikne hustší krém. Pak se přidá sklenička třešňové pálenky (kirsch), omáčka se osolí a opepří. Nádoba se musí přemístit na lihový vařič. Kostičky bílého chleba se nabodávají na dlouhou dvojzubou vidličku a máčejí v sýrové omáčce. Doporučuje se vidličkou otáčet, aby se kolem kostičky vytvořil sýrový obal. Někdy se kirsch nedává do omáčky, ale každý host předtím, než kostičku chleba namočí do omáčky, smočí ji podle libosti v kirschi. Masové fondue (říká se jim obvykle „bourgignone“ neboli „burgundské fondue“) se připravují obdobně: v nádobě je však místo sýra vařící olej – a místo kostiček chleba můžete nabodávat a namáčet kousky vepřového masa, nejlépe z panenské svíčkové. V obou případech se sousta jedí až teprve z talíře příborem, nikdo by si neměl dávat sousta do úst přímo z dvojzubé „podávací“ vidličky!
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.