Foots

Anglický výraz pro nožičky, v tomto případě pro nožičky zvířat, používané jako surovina při vaření. Týká se to především telecích, jehněčích a vepřových nožiček, konkrétně části od kolena dolů. Německy Hachse, francouzsky Pieds, italsky Piedine, španělsky Patas. Z nožiček se často připravuje huspenina nebo aspik, neboť obsahují hodně želatiny, při vaření silně rosolovatí a jejich šťávou se dá zahušťovat. Také se po vykostění nadívají a pečou nebo smaží. Jsou nezbytnou součástí mnoha dušených i zapékaných jídel (např. Cassoulet).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.