France

Francouzský výraz pro Francii jako takovou. Podle gastronomických (kulinářských) oblastí se Francie tradičně rozděluje do pěti základních oblastí: jihovýchod (Sud-Est), jihozápad (Sud-Ouest), střed (Centre), severovýchod (Nord-Est) a severozápad (Nord-Ouest). Do jihovýchodní části patří Provensálsko, okolí Nizzy a Korsika, okolí Languedocu, Roussillonu a Comté-de-Foix, oblast Dauphiné a Savojsko. Do jihozápadní části patří hlavně Gaskoňsko, oblast Béarn a Baskicko, dále pak oblasti Bordelais a Périgord. Do střední části patří mimo jiné oblast Lyonu, významný kraj Auvergne, Burgundsko a okolí Tourraine a Orleánsu. Do severovýchodní části patří například Bresse, Franche-Comté, Alsasko, Lorraine a Champagne. Do severozápadní části patří tak významné oblasti, jako je okolí Paříže (Ile-de-France), Normandie, Bretaň, Flandry, Picardie, Anjou, Poitou a Vendée.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.