Fugu

Mořská ryba žijící ve vodách mezi Japonskem a Koreou. Patří do čeledi Tetraodontiae. Její tělo má zakulacený tvar, základní barva je nazelenalá, tělo je poseté černými tečkami. Maso se dá jíst i syrové, avšak v restauracích je mohou připravovat pouze kuchaři se zvláštní licencí. V těle ryby Fugu se totiž nacházejí jedovaté části, které je třeba při kuchání obratně vyjmout. Kuchař nejprve ostrým nožem rybu otevře a vyjme vnitřnosti (hlavně játra a jikry) tak, aby se nepoškodily a nerozlily na maso. Potom teprve odřízne hlavu a odstraní kůži. Vykostěné maso se podává syrové s omáčkami. Je to jeden z nejdražších pokrmů na světě, v poslední době se stal módním zejména v USA.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.